Personuppgifter med mera på Anbytarforum

Information in English

Om "kakor"

Anbytarforum använder så kallade kakor (det engelska ursprungsordet är cookies.) Du kan stänga av kakor i din webläsare och ändå använda Anbytarforum, men då med reducerad funktionalitet.

Vad är en kaka?
Det är data som webplatsen skickar till din webläsare när du besöker en sida på webplatsen. Nästa gång du tittar på någon annan sida på webplatsen skickar din webläsare tillbaka dessa data till webplatsen, som på så sätt kan "komma ihåg" dina inställningar eller annan viktig information. En kaka kan inte på något vis skada din dator, men den gör det möjligt att spåra vilka websidor du har besökt.

Varför skulle jag vilja slippa kakor?
Därför att webplatsens ägare med hjälp av kakor kan spåra vilka websidor du har besökt på webplatsen. Den som bereder sig tillgång till din dator (t ex om datorn blir stulen) kan även göra detta.

Varför vill jag inte slippa kakor?
De flesta webplatsägare lägger inte in kakor på sidorna för att snoka i folks förehavanden, utan för att göra en bättre webplats.

Kommer kakorna att leda till virus, reklam eller annat elände?
Nej, kakor kan inte användas till sådant.

Varför använder Anbytarforum kakor?
För att hålla reda på när du var här senast, så att exempelvis en markering kan visas på de ämnen som innehåller nya meddelanden sedan senast du var här. Vidare för att lagra användarnamn och (krypterat) lösenord, om du själv har valt så i din profil. Därtill för att hålla reda på din senaste sökning efter nya meddelanden.

Hur länge lagras kakorna på min dator?
De flesta av kakorna (så kallade sessionskakor) lagras bara så länge som webläsaren är öppen. När du stänger webläsaren försvinner de. Vissa kakor är däremot så kallade fasta kakor. Dessa lagras tills vidare i din dator. Som exempel kan nämnas att kakan som används för att lagra ditt användarnamn och lösenord (om du tillåter detta i din profil) lagras i närmare 3 år. Du kan med webläsaren rensa ut kakor från en viss webplats eller rentav alla kakor - se hjälpen till din webläsare.

Kan jag använda Anbytarforum utan kakor?
Javisst; kolla hur man ställer in webläsaren så att den inte accepterar kakor. Du går då miste om de ovannämnda funktionerna.

 

Om dina personuppgifter

Vid registrering av ett användarkonto kräver vi att du uppger vissa personuppgifter. Du kan själv välja vilka av dessa uppgifter du vill visa för allmänheten i din profil. Ett par av uppgifterna - adress, telefonnummer och födelsedag - visas aldrig i din profil, utan är uteslutande tillgängliga för Anbytarforums administratörer. Vi använder dessa uppgifter bara för att i tveksamma fall verifiera att personen bakom användarkontot verkligen finns.

Observera att de övriga uppgifterna, även emailadressen, som du uppger vid registreringen och som du inte själv väljer att gömma kommer att vara synliga för alla i hela världen. Du kan närsomhelst ändra synlig/gömd i din användarprofil.

Du kan registrera en emailadress på t ex Gmail eller Yahoo om du inte vill använda din vanliga emailadress här. Du måste dock uppge en fungerande emailadress.

Dina personuppgifter kommer aldrig att spridas till tredje part och kommer aldrig att användas för marknadsföring.

Om du begär att ditt konto ska tas bort, så kommer också personuppgifterna att raderas. Däremot kommer de inlägg du gjort på forumet inte att tas bort, inte ens om du begär så.

Genom att registrera ett konto anser vi att du har lämnat ditt samtycke (enligt 10 § Personuppgiftslagen) till att dina personuppgifter behandlas enligt ovan.

Behandlingen av personuppgifterna är inte tillståndspliktig enligt personuppgiftslagen, och behöver inte heller anmälas till Datainspektionen; se bland annat denna pdf-fil.

 

Loggning

Alla dina besök på Anbytarforum loggas (vilket i sig är en fullständigt rutinmässig process för dem som driver en webtjänst). Vi sparar då klockslag, IP-nummer, namnet på sidan du besökte och en del annan information av teknisk natur. Det kan hända att vi använder loggarna för att sammanställa olika typer av besöksstatistik.

 

Om lösenordet

Detta hör inte till personuppgifterna men är viktigt ändå. Du bör välja ett bra lösenord. Ett sådant är långt (minst 6-8 tecken) och är svårgissat, det vill säga, det bör helst inte vara ett ord, och under alla omständigheter inte ditt förnamn, efternamn eller kontonamn. Du ska helst välja ett särskilt lösenord för Anbytarforum. Använd inte ett lösenord som du använder på annat håll för att skydda viktiga data (webmail, internetbank eller liknande).